Browse images and videos on Instagram. Find out Most Popular Hashtags and Users. Picgra
  1. Homepage
  2. @lagningsaktivisterna
Lagningsaktivisterna (@lagningsaktivisterna) Instagram Profile Photo lagningsaktivisterna
Fullname

Lagningsaktivisterna

Bio Kunskapsspridning om textil! DM/maila yokaivintage@gmail.com med frågor, tankar, idéer, och lagningar! Stötta verksamheten via butiken @yokai_vintage

Profile Url

Share
Statistics for "Lagningsaktivisterna (@lagningsaktivisterna)"
Suggested users for Instagram Profile "Lagningsaktivisterna (@lagningsaktivisterna)"
Tant Kofta - Lotta Blom (@tantkofta) Instagram Profile Photo tantkofta

Tant Kofta - Lotta Blom

Clara Falk (@clarastickar) Instagram Profile Photo clarastickar

Clara Falk

Erika Åberg (@wynja) Instagram Profile Photo wynja

Erika Åberg

Emma Ihl (@stygnen) Instagram Profile Photo stygnen

Emma Ihl

Maja Karlsson (@majasmanufaktur) Instagram Profile Photo majasmanufaktur

Maja Karlsson

Svensk Hemslöjd (@svenskhemslojd) Instagram Profile Photo svenskhemslojd

Svensk Hemslöjd

Lagningsaktivisterna (@lagningsaktivisterna) Instagram photos and videos

List of Instagram medias taken by Lagningsaktivisterna (@lagningsaktivisterna)

Report Share Download 24 346

Delat från @pengarellerpyssel: ”Laga favoritjeansen. För mig som köper det mesta på loppis så är jeans som sitter bra bland det svåraste att hitta. Förra sommaren hittade jag dock ett par perfekta som jag använt flitigt sedan dess. Nu har de fått sitt första hål. I grenen som alltid. Jag lagade det i morse. Swipa för resultat. Gjorde en miss med att börja med svart undertråd som tog slut och klumpade sig lite på framsidan men annars nöjd. Tidigare lagade jag med sicksack men tycker raksöm blir snyggare. Eller har du nåt ännu bättre tips? För detta lär ju inte vara det sista hålet jag lagat i ett par jeans...”

 image by Lagningsaktivisterna (@lagningsaktivisterna) with caption : "Delat från @hovleverantoren: ”Klart jag måste visa den stora strandväskan jag sydde förra sommaren av gamla jeans och et" - 1894239521559844991
Report Share Download 9 411

Delat från @hovleverantoren: ”Klart jag måste visa den stora strandväskan jag sydde förra sommaren av gamla jeans och ett skärp som jag hittat i tvättstugan i lådan där vi grannar byter kläder med varandra. Typ win-win-win. Bäst i stan på att återbruka är ändå @go_recreate . In och kika! 👏✂️❤”

 image by Lagningsaktivisterna (@lagningsaktivisterna) with caption : "Delat från @garnadiset_i_bandhagen: Missa inte att Leili Mänder (jag som driver lagningsaktivisterna) kommer till Garnad" - 1892969053397794358
Report Share Download 5 157

Delat från @garnadiset_i_bandhagen: Missa inte att Leili Mänder (jag som driver lagningsaktivisterna) kommer till Garnadiset i november! 🥢Denna kväll får vi en introduktion till ett ergonomiskt sätt att sticka. 🥢Denna teknik har flera namn och kallas ofta för irländsk stugstickning eller lever knitting. Att handarbeta är roligt tycker många men det kan leda till värk i båda leder, armar och axlar. Denna stickning lämpar sig utomordentligt för den som redan börjat få ont leder, händer och armar av de stickningsmetoder som vanligen lärs ut. Vi går också igenom rehab och prehab för axlar, armar och rygg som passar alla värkande kroppar oavsett vilket handarbete du gör. KURSLEDARE: Leili Mänder är initivtagare till instagramkontot @lagningsaktivisterna . Hon brinner för det textila och speciellt för återbruk, att bevara och skapa en hållbar garderob. KOSTNAD:375kr . . ANMÄLAN: Föranmälan krävs, via telefon 08-400 209 25 eller mejl. Anmälan är bindande och giltig först när den är betald. Efter anmälan har bekräftats, sätts kursavgiften in på bankgiro 5036-1815 eller swish 123 368 08 40, senast efter 5 bankdagar från anmälningsbekräftelsen. . . .

Report Share Download 11 424

Delat från @klementiine: ”När livet ger dig ett varmt strykjärn och ett brännhål, brodera på en blomma och låtsas som ingenting. Jag grät men nu känns det lite bättre.”

Report Share Download 18 516

I dagarna släpps Ica-kurirens nya handarbetstidning ! I den har jag äran att delta med en intervju! Tidningen är helt fantastisk och innehåller flera reportage med folk som gör spännande saker, stick och virkmönster samt inslag om materialkunskap! ⠀ Det är @borntoknit som har varit redaktör för tidningen och hon har verkligen gjort ett fantastiskt jobb! Plus att tidningen innehåller den finaste bilden på mig i mitt hem ”tantpalatset” som någonsin tagits! 😍. ⠀ Hoppas att ni vill plocka upp ett eget ex av tidningen så att det blir incitament att göra fler nummer. Då tidningen har ett brett innehåll bidrar den till kunskapsspridning och uppvärdering av hantverk på en generell nivå! Säljs på Ica-butiker och kan beställas där en kan beställs Ica-kuriren! Ett pyttelitet tryckfel har smygit sig in i artikeln så om du letar efter butikskontot med japansk textil är det @yokai_vintage som gäller, med ett understreck!

Report Share Download 18 154

Läsarfråga från @ulrikakarin: ”Rensade en garderob här om kvällen och hopknycklad i en påse låg denna gamla älskade trasa. En lit’n, lit’n kofta i finaste ull från Noa Noa, back in the days. Blev själv förvånad att jag har sparat den, för den är väldigt äten, som ni ser. Inspirerad av kursen Visible mending, som gick samtidigt då jag gick stickkursen på Sätergläntan tidigare i somras, så undrar jag ändå om jag inte ska försöka laga upp den? Efterlyser således tips på hur jag gör det bäst och snyggast. Jag vill helst inte ha väldigt synliga, kontrasterande lagningar, för då kommer den att bli helt prickig... Öppen för alla tips dock! (Djuren är självklart borta!) Vad säger t ex?”

 image by Lagningsaktivisterna (@lagningsaktivisterna) with caption : "Delat från @slojdmagasinet: ”Ett par totalt utslitna linnebyxor från 1700-talets slut finns sparade till eftervärlden ho" - 1888316642649602119
Report Share Download 19 379

Delat från @slojdmagasinet: ”Ett par totalt utslitna linnebyxor från 1700-talets slut finns sparade till eftervärlden hos Nordiska museet. Det är ovanligt att sådana lappade och lagade plagg finns kvar, för det sågs inget värde i att spara dem. Tänk ändå vilken historik de berättar och ändå vet vi inget om dem. Bild från boken "Möte med mode".” ⠀ Känner du till slöjdmagasinet? En verksamhet som säljer begagnad (och ibland ny) slöjdrelaterad litteratur på nätet! En verksamhet som ser till att slöjdrelaterad kunskap fortsätter cirkulera i vårt samhälle! Det tackar jag för!

Report Share Download 26 724

Delat från @virkadygnetrunt: ”Från ingenting blev det en trasmatta ned virkad kant som hälsar välkommen innanför dörren i hallen. Mer att läsa om det finns på bloggen. 💜 😍”

Report Share Download 5 294

Igår hade jag nöjet att gå på förhandsvisning på dokumentären om konstnären Yaiyoi Kusama (”Kusama Infinity”) på den nyöppnade biografen @bio_capitol. ⠀ Jag upplevde att dokumentären var fint och varsamt gjord, och den kändes inte riktigt lika sensationsinriktad som många andra samtida dokumentärer ger intryck av. Istället fick helt enkelt berättelsen om Kusamas karriär stå i fokus. Mitt intryck var att dokumentären inte säljer in denna karriärshistoria som ett lyckat entrepenourskap, utan mer som en bieffekt av att inte kunna sluta skapa konst som tilltalade andra människor. Kusamas karriär är starkt påverkad av att vara kvinna och icke-vit i ett vitcenterat, mansdominerat samhälle och trots att Kusama ändå lyckades bli erkänd under sin livstid så finns det påtagliga, långvariga konsekvenser av att ha blivit motarbetad och nervärderad under så lång tid. Mitt intryck efter dokumentären var en påminnelse om att fortsätta jobba för ett samhälle som klarar av att inkludera dem som bryter mot normer så att ingen ska behöva kämpa i decennier för att göra och vara det de är bäst lämpade för. I det avseendet behöver vi verkligen (fortsätta) laga vår värld, så väl som våra kläder. Jag rekommenderar varmt denna dokumentär. ⠀ Jag vill också rekommendera och gratulera Capitol Bio, en gräsrotsfinansierad, nyöppnad biograf i Stockholm. En verkligt fin gammal biograf från 1926 som extremt varsamt och omtänksamt restaurerats och moderniserats. På biografen får en äta lättare måltider och dricka vin i sin mycket bekväma biofåtölj med sidobord. Jag är så glad och imponerad över hur det långa arbetet med restaureringen blev! Miljön är vacker, trivsam och bekväm och själva filmutbudet är brett och blandat. Verkligen ett föredömligt initiativ och genomförande som är lätt att besöka även om en bara är i Stocholm på kortare visit!

 image by Lagningsaktivisterna (@lagningsaktivisterna) with caption : "Delat från @fastermosterammi: ”Almost me made clothes. Trousers made into shorts and t- shirt embellished to cover holes" - 1886173038724491667
Report Share Download 2 166

Delat från @fastermosterammi: ”Almost me made clothes. Trousers made into shorts and t- shirt embellished to cover holes.”

Report Share Download 11 190

Idag har jag föreläst på Gävleborgs museum! En högst angenäm upplevelse! ⠀ Dagens föreläsning hette ”Om människors relation till textil genom tiderna”. Föreläsningen följer hur människans relation till textil har förändrats i samband med industrialiseringen och lite var vi har landat idag och varför. Föreläsningen utgår från historiska exempel på textil som bär talande spår av mänskliga händer som talat tydligt om hur högt värderade textilierna har varit. ⠀ (Och sedan lite eftersnack om kimono, såklart!) ⠀ Om du är intresserad av mitt kursutbud och föreläsningsutbud, maila mig på yokaivintage@gmail.com! ⠀ Tusen tack till @lansmuseetgavleborg för att jag fick komma!

Report Share Download 2 183

I veckan har jag varit på den sista utställningen av konstprojektet @intertradition som ställs ut nu på @fiberspacegallery i Stockholm. ⠀ I samband med intretraditions sammarbete kom Shimogawa Kyozo @shimogawakyozo hit och pratade om hur , traditionellt japanskt kimonotyg infärgat med kasuri/ikat-teknik görs och hur marknadsläget ser ut för traditionell textiltillverkning ser ut idag. ⠀ Jag har verkligen uppskattat att följa konstprojektet intertradition, som har gått ut på att ta fram en textil som förenar svensk och japansk textiltradition. Konstprojektet har utförts av Lisa Juntunen Roos och Shogo Hirata. Jag tycker att konstprojektet har varit intressant just för att det genom att genom ett faktiskt görande (praktik) närma sig likheter och skillnader i textiltradition. Jag tänker ofta att kulturella utbyten är det enda sättet att få låna ett annat perspektiv på en själv, och att det behövs för att synliggöra likheter och skillnader. Sedan kan en ju fråga varför det är viktigt, men jag tror alltid att introspektion är värdefullt, och ofta mest produktivt när vi hjälp att bolla tankar med någon annan. ⠀ Det är ingen slump att samarbeten och kulturella influenser gjort ett särskilt stort intryck inom just konsten. Kanske är det någonting som inte här diskuteras särskilt mycket just inom den textila konsten, vilket säkerligen handlar om att textil inte har en självklar plats i konstens sfär, vilket självklart är ännu en anledning till varför detta projekt har känts så roligt! ⠀ Utställningen finns som sagt på Fiber art galleri i Stockholm där det finns en jättefin bok att köpa som fångar hela processen från ide till tyg, samt alla olika led i samarbetet, så även om ni inte var på vernissaget så har ni möjlighet att bekanta er med projektet! Det finns också en jättefin tyginstallation av tyger som Lisa vävt utifrån tanken att svensk och japansk textilkonst hade haft en lång historia av växelverkande influenser. ⠀ Jag rekommenderar er verkligen att titta på nämnda instagramkonton, gå och se utställningen och kontakta mig via mail eller butikskontot @yokai_vintage om ni vill få tag på Japansk kasuri-textil!

 image by Lagningsaktivisterna (@lagningsaktivisterna) with caption : "Delat från @lenaomalinstickar ”Ha,ha...byxorna används 😉”
#lappaochlaga #förstygn #runningstitch #visiblemending" - 1883644792089646160
Report Share Download 2 242

Delat från @lenaomalinstickar ”Ha,ha...byxorna används 😉”

Report Share Download 5 298

Delat från @mariasmeningsbyggnad: "Historien om en älskad tunika som var trasig och urblekt: Ett hål lagades med sashiko o lagningslapp på baksidan (bild 2-3). Tunikan färgades i maskin. Tyvärr kom då två fläckar fram, sånt som kan hända. Dags för lite kreativt broderi, lurar inte kameran men det mänskliga ögat (bild 4). Tunnslitna partier under armarna lagades med sashiko, jag lade lagningstyget om armhålskanten så det blev nytt tyg på två sidor (bild 5-7). Och på bild 1 syns slutresultatet. Jag är mycket nöjd"

 image by Lagningsaktivisterna (@lagningsaktivisterna) with caption : "Välkomna att komma och laga stickade plagg med mig på Farsta Bibliotek: 2018-10-27 Tid: 11:00 - 13:00!
⠀
Vi träffas i ca" - 1882016149367361106
Report Share Download 1 235

Välkomna att komma och laga stickade plagg med mig på Farsta Bibliotek: 2018-10-27 Tid: 11:00 - 13:00! ⠀ Vi träffas i caféet och går igenom tekniker för att laga stickat. Ta med ett trasigt stickat plagg, kanske stickade sockor eller en tröja? Materialet ska vara tjockare än en t-shirt men det går bra med något som är stickat i tunt garn. Har du inget stickat som är trasigt kan du ta med dig provlappar som är ca 20x25 cm istället som vi kan klippa sönder och laga på. Det går utmärkt! ⠀ Det kostar inget men det är begränsat antal platser så skicka ett mejl till hejskavigoraengrej@gmail.com om du vill vara med.

 image by Lagningsaktivisterna (@lagningsaktivisterna) with caption : "En läsarfråga från @isabella.klockhoff :”Jag har en jacka som jag tvättat för många gånger så stoppningen har klumpat ih" - 1881495626988349315
Report Share Download 9 98

En läsarfråga från @isabella.klockhoff :”Jag har en jacka som jag tvättat för många gånger så stoppningen har klumpat ihop sig inuti. Den är helt platt (och kall) på vissa ställen. Finns det ngt att göra eller är det bara att köpa ny?”